Solsystem

Konstnär / Artist: Carl Malmström

2024, 2023, 1996 (ca). Aluminium, koppar, mässing, järn, rostfritt stål, glas, pysselmaterial.

En modell av vårt solsystem är den ultimata orienteringen för mänskligheten. En övermäktig och ödmjukgörande verklighetsorientering för en högmodig och arrogant art. Vi tar för givet att solsystemet avbildas med vår planet i det, på samma sätt som vi tar för givet att Jorden alltid kommer finnas där för oss. Ironiskt nog, när vi samtidigt jobbar hårt på att förstöra den.

I den här modellen saknas Jorden. De som tror att vi kan röra oss mellan världarna som avbildas här, och kanske lägga någon av dem under oss istället, är i mina ögon världsfrånvänd (i dubbel bemärkelse, he). De som inte motsätter sig mänsklighetens långt gångna projekt med att bryta ner vårt enda hem och eliminera hela den mänskliga upplevelsen ur universum är självupptagna.

För den som föredrar att leva i bekväm förnekelse och fortsätta ta jorden för givet finns barnets naiva representation här bredvid, tillhandahållen av Carl, 5 år.

Ingen av modellerna är till skala. I själva verket är de små planeterna mindre eller de stora större. Men framförallt ska det vara oerhört mycket mer tomhet mellan allt.