Kicki Pauser

Bokbinderi

Jag går första året på bokbinderilinjen och har valt att visa en del av de olika tekniker vi arbetat med under året.

Boken i den gula lådan

Tillverkningsår: 2021

Teknik: Klotband med handhäftad inlaga. Boklåda med formering, klädd med klot.

Material: Boken: Bokblock med blanka papper, pärmar av papp klädda med marmorerat papper. Rygg och hörn av klot. Boklåda av papp klädda med klot.

Det här är den första boken jag gjorde från början till slut på kursen och jag var riktigt stolt över den. Det är en enkel anteckningsbok men när vi skulle göra en låda så som man gör till en riktigt fin bok så blev det till den här boken.

Operfektion

Tillverkningsår: 2022

Teknik: Helskinnband i 1700-talsteknik. Målade eller sprängda snitt. Förgyllningar i bladguld.

Material: Bok 1: tryckt bok ( Nässlorna blomma av H. Martinson. Klädsel av handfärgat skinn med förgyllningar. Bok 2: bokblock med blanka blad. Pärmar av papp klädda med handfärgat skinn med förgyllningar. Sprängt snitt.

Bokbinderi handlar så mycket om precision och noggrannhet. Om att mäta rätt. Om räta vinklar o millimetrar. Så när vi fick jobba med att göra böcker på 1700-talsvis tyckte jag att det var befriande. Mer lustfyllt än rätvinkligt. Lite snett och vint och operfekt var tydligen helt tidsenligt.

Millimeterband

Tillverkningsår: 2022

Teknik: Pappersband/millimeterband. Målat snitt vid huvudet. Rygg o hörn i skinn.

Material: Tryckt bok ( Omkring jorden, en reseskildring av H. Young).pärmar av papp klädda med handmarmorerat papper. Rygg och hörn i skinn.

Millimeterbandets skinnrygg går bara ut ca en mm på pärmen, därav namnet. Bandet kan göras med eller utan skinnklädda hörn. Det här sättet att klä en bok kommer av att man efter andra världskriget hade ont om materialet skinn och det gällde att spara.

Rubowband

Tillverkningsår: 2022

Teknik: Pappersband med skinnskoning upptill o nertill. Titelskinn tryckt med folie..

Material: Tryckt bok (Hemsöborna av A.Strindberg). Pärmar av papp, klädda med marmorerat papper och skinnskoning vid huvud o fot.

Kedjan, Välskt band

Tillverkningsår: 2022

Teknik: Halvskinnband i Välsk teknik

Material: Tryckt bok ( Kedjan av BoBergman). Pärmar av papp klädda med papper. Rygg och hörn av skinn. Sprängt snitt vid huvudet. Handstickade kapitälband.

Ett välskt band är en lite enklare sätt att göra ett halvskinnband än den franska tekniken.