Frida Bäfverfeldt

Bokbinderi

Hej jag är Frida och går första året på bokbinderiutbildningen.

Jag gillar hantverk. Jag gillar naturen.
Jag gillar att blanda material och tekniker.
Jag gillar att blanda naturen och hantverk.
Jag gillar att experimentera.
Jag gillar besynnerligheter, underligheter och finurligheter. Jag gillar att börja på nya saker och är dålig på att avsluta påbörjade. Här är några saker jag har gjort klart.

 0762130177 
 bok21fbafv@leksandsfolkhogskola.se

You.

Tillverkningsår: 2022

Teknik: Mönsterväv på bandgrind, boksidor invävda (vävens inslag blev bokens häfttråd) och några av dem sen inbundna till en bok.

Material: Tråd av diverse växtfiber, papper, papp, skinn, lim, klister, guld.

“Death is only the end if you assume the story is about you” är ett citat från podcasten Welcome to Night Vale skriven av Joseph Fink och Jeffrey Cranor.

När man tänker på saken är sättet bindgarnet och häfttråden möter varandra i en bok nästan det samma som varpen och inslaget i en väv, så varför inte kombinera dem? Jag gillar att väva och om man väver ett band kan man göra en väldigt lång bok, eller fler böcker som sitter ihop med varandra, det beror på hur man ser på saken.

Till salu

Bookbugs.

Tillverkningsår: 2022

Material: Koppar, stål, papper, tråd, lim, klister.

De här böckerna är häftade på ben av metall istället för bindgarn. Det är inte brukligt att häfta på metallben men det gör böckern avsevärt mycket mer lika insekter så jag gjorde det ändå.

Till salu

Ett par böcker med ormbunkar.

Tillverkningsår: 2021 och 2022

Teknik: pappersband och helskinnband i 1700-talsteknik.

Material: Papper, papp, tråd, lim, klister, ormbunkar, guld.

Det här är två böcker som är dekorerade med ormbunkar. Den ena är ett pappersband med alldeles för litet steg. Det är en av de första böckerna jag gjorde på den här utbildningen, går knappt att öppna och jag tycker om den. Den andra är ett helskinnband i 1700-talsteknik. Ormbunkarna är tryckta på skinnet med en blandning av pottaska och järn. Guldet är tryckt med en blandning av tålamod och förtvivlan.

En bok utan ormbunkar.

Tillverkningsår: 2022

Teknik: Millimeterband.

Material: Papper, papp, tråd, lim, klister, bläcksvamp, silke, guld.

En ombindning av boken “Ris och Tistel dikter” av Axel Stålhane.
Omslagspappret har jag marmorerat med färg från bläcksvampar. Svamparna fick ligga ett tag så bläcket rann ur dem och sen kokade jag klister på vätskan och vetemjöl, det luktade illa. Kapitälbanden i silke är handstickade i tysk teknik.