Lisa Tillander

instagram @lisatillanderdesign


 • Mjukt/hårt

  Mjukt/hårt

  Konstnär / Artist: Lisa Tillander

  Brons, sandgjutning och montering.

  Hur knyter man en bra knut? Enkel eller dubbel?

 • Två deciliter

  Två deciliter

  Konstnär / Artist: Lisa Tillander

  Koppar, knoppning och monterad

  Jag laborerade med idén om bakmått som går att bära kring halsen. De tre olika formerna är krm, tsk och msk, som alla tillsammans bildar 1 dl. Det jag visste var att jag ville ha en organisk form, men behålla skålformen. Med hjälp av en vanlig måttsats kunde jag mäta djup och diameter på måtten för att få till rätt volym. Använde mig av socker som markör för måttangivelsens placering. De målades av och frästes in i metallen. Under arbetets gång insåg jag att det behövdes en motvikt placerad i nacken. För en jämn balans gjorde jag därför en större skål som rymmer 1 dl. Så halsbandet mäter helt enkelt 2 dl i volym.

  Foto: Christian Habetzeder

 • Värmande kemi

  Värmande kemi

  Konstnär / Artist: Lisa Tillander

  Koppar, industriemalj, smyckesemalj, high-fireing och rakubränning

  Efter en formundersökning som utgick från regler och ramar, gick jag vidare till emalj, high-fireing och slumpen. Det enda jag kunde påverka var val av färger och vilken typ av emalj som jag ville använda. Men valen kunde ändå påverkas, då den kemiska reaktionen och värmen har det sista ordet. Den svartblåa ljuslyktan är rakubränd. Den täcktes först med kontraemalj, brändes i ugn och släpptes sedan i en kastrull med tidningspapper och spån. Det var med skräckblandad förtjusning som jag öppnade kastrullen och blev helt överraskad och fascinerad över slutresulatet.

 • Skuggspel

  Skuggspel

  Konstnär / Artist: Lisa Tillander

  Silver, knopning och sågning

 • Fjäderlätt

  Fjäderlätt

  Konstnär / Artist: Lisa Tillander

  Koppar och anpassning efter given handform

  En ring till fler fingrar eller ett handsmycke? När jag har på mig smycket så blir jag väldigt medveten om min hand och dess rörelser. Plattan på insidan av handen, som man kan känna med tummen om man knyter handen, ger ett taktilt lugn.

  Foto (på modell): Christian Habetzeder