Carl Malmström

instagram @carluminium
mail carl.malmstrm@gmail.com


 • Tungspänst & Napp-flaska

  Tungspänst & Napp-flaska

  Konstnär / Artist: Carl Malmström

  Två drivna och ciselerade kannor eller skulpturer som balanserar och fjädrar på ställningar i järn. Den ena i silver och den andra i koppar.

  Objekten balanserar på delarnas vikt, tyngdpunkter och materialets duktilitet. Men de representerar också en funktionell balansgång mellan den användbara informationen om hur fulla kärlen är som upphängningen kommunicerar samtidigt som upphängningen också gör kannorna svårare att använda och således mindre funktionella.

  För mig representerar de skaparglädje och värdet i att åsidosätta funktionalitetens och rationalitetens överordning.

 • Tofflan

  Tofflan

  Konstnär / Artist: Carl Malmström & Karin Sandberg

  Vi har gjort varsin toffla i keramik och metall. Sulan är keramisk och med våra faktiska fotavtryck på. På överdelen i metall har vi graverat in utdrag från våra anteckningsböcker härifrån, för att visa på kunskapen vi tar till oss när vi strosar omkring i våra respektive verkstäder och som vi sen bär med oss när vi går härifrån.

  Skor och fotavtryck är laddade med associationer och symbolik. Många talesätt och ord syftar på symboliken med var/hur vi sätter ner våra fötter och var vi är på väg/var vi kommer ifrån i en större mening än den strikt geografiska. För oss representerar tofflan frihet och bekvämlighet. Dels är fötterna bokstavligen mer fria mot omgivningen än i skor, dels är tofflan bara accepterad i vissa sammanhang. Att bära toffla är ett tecken på en öppen och tillåtande omgivning där bäraren är bekväm. Bekvämligheten handlar inte bara om komfort utan också om en trygghet och säkerhet eller trivsel i sammanhanget som gör att du kan svassa omkring i den oskyddade och sävliga tofflan.

 • Svulst(ig) kanna

  Svulst(ig) kanna

  Konstnär / Artist: Carl Malmström

  Kanna driven i koppar med påmonterade delar i koppar. Tratt driven i koppar. Kork i keramik.

  Den här svulsten har sakta växt fram under lång tid, i takt med min egen utveckling inom metallsmidet. Vad det till slut skulle bli har varit spännande även för mig. En kemikolv? En luftballong? Giraff? Efter noga eftertanke och inkännande visade det sig att det jag jobbade på var någon slags biologisk kropp.

  Det slutade med att jag försökte gestalta någon slags kamp mellan organisk livslust och fabricerade begränsningar. Kanske som en analogi till skaparlusten och var man tror sina begränsningar går eller vilka idéer som omvärlden tycker är dumma. Men jag vet inte vilken sida som vinner och vilken som är den goda. Eller om kannan är färdig…

 • Kropp & knopp

  Kropp & knopp

  Konstnär / Artist: Carl Malmström

  Kollektion med butelj och två bägare för drycker som stärker mod och lust. Buteljen är i shibuichi med driven överdel och påmonterad botten. Bägarna är drivna i silver respektive koppar med påsmält silver på insidan. Jag vet inte riktigt vad de är men jag ser dem som organiska kroppar som sträcker sig eller sackar ihop och växer eller tynar. Fun fact att silvret som syns på foten på kopparbägaren krupit igenom från insidan? Lokalt legerat sig med kopparen utan att det smält? Magi?

 • Inlagd gurka

  Inlagd gurka

  Konstnär / Artist: Carl Malmström

  Jag gillar verkligen cornichons, ni vet de där små inlagda gurkorna som är så krispiga.
  Det här är en skulptur i deras ära. Helt enkelt en cornichon, i lite fel skala. Gjord i koppar och knopad/driven/ciselerad i två halvor som formar en hel gurka. Påmonterad sarg i koppar och ställ i järn. Gurkan går att lyfta ur stället och blir då två fristående delar som går att använda som skålar. Gurkan har fått sin färg och yta genom att “läggas in” i överblivet spad från min egen konsumtion av riktiga (ätbara) cornichons.

  Foto: Christian Habetzeder