Carl Malmström

instagram @carluminium


  • Djävulsringen

    Djävulsringen

    Konstnär / Artist: Carl Malmström

    2024. Brons. Sandgjutning.

    Jag hade en dröm på skärtorsdagsnatten, då det sen gammalt är känt att onda makter släpps lösa och häxor flyger på smorda kvastar till Blåkulla för att umgås med Djävulen. I drömmen hade jag kommit över en ring med speciella krafter. Genom att ta på ringen på vänsterhandens pekfinger, kroka ihop fingret och placera den lösa huggtanden mot ringens sida skulle jag kunna bli ett med djävulen. I drömmen verkade det som en bra idé. Jag tog på ringen och tryckte tanden mot dess sida, men innan jag kunde uttala orden som skulle sägas gick det kalla kårar genom hela kroppen och jag vaknade.

    “Tarsei Moriosis”

    Skärrad ritade jag av ringen och skrev ner orden från drömmen innan jag med möda försökte varva ner och somna om. Nästa dag började jag naivt tillverka Djävulsringen efter hur mörkrets herre uppenbarat den i min dröm. Jag försökte tolka ordens betydelse och fundera på om jag i brist på latinkunskap missförstått stavning eller uttal en gnutta? Kan “tarsei” i själva verket vara “tarsī” och “moriosis” egentligen “mōriōnis”? Då skulle frasen betyda “idiotens/odjurets ögonlockskanter”. Vågar du ta på den på ett krokigt vänster pekfinger, hålla tanden emot och uttala orden?

    “Tarsī Mōriōnis”

  • Nyckelknipa

    Nyckelknipa

    Konstnär / Artist: Carl Malmström

    2023. Silver, brons. Sandgjutning.

    “Män begår nästan alla brott. När det gäller våldtäkt, olaga hot, mord och dråp stod män för mellan 90 och 100 procent av alla åtalade brott 2017. År 2017 uppgav 34,4 procent av kvinnor 16–24 år att de utsatts för sexualbrott. Av de personer som 2018 misstänktes för våldtäkt mot kvinnor var 99 procent män. Under åren 2009 till och med 2018 har det anmälts drygt 51 sexualbrott om dagen i Sverige. Under 2018 misshandlades 22 kvinnor till döds av sin nuvarande eller före detta partner. Det är 67 procent av alla fall av dödligt våld mot kvinnor under året. Motsvarande siffra för män var fem procent. Globalt sett är det över en tredjedel, 38 procent, av alla mord på kvinnor som begås av en man som hon är tillsammans med. Av de som går ut högskolan är 64 procent kvinnor och 36 procent män. Fem år efter examen har kvinnor i genomsnitt nästan en fjärdedel lägre lön än män som har en lika lång utbildning. Kvinnor tjänar i genomsnitt 88 procent av mäns löner och män tjänar i genomsnitt 114 procent av kvinnors löner.”

    Ida Kjos, chefsjurist och initiativtagare till #medvilkenrätt

    Citat taget ur hennes debattartikel “Är feminismen en mansfråga?” publicerad i Dagens Juridik 23 januari 2020. Där finns källhänvisningar till all statistik.

  • ChatGPT-bling

    ChatGPT-bling

    Konstnär / Artist: Carl Malmström

    2023, 2024. Silver, koppar, aluminium, emalj, meteorit. Emaljering, sandgjutning.

    När jag gjorde min solsystemsmodell (se på annan plats i utställningen) ville jag göra smycken som kompletterade den. Som ett experiment i att använda AI som verktyg i kreativa processer lät jag ChatGPT föreslå vilken typ av smycken som skulle bli bra för det här ändamålet. Jag blev imponerad av hur bra AI:n verkade förstå uppgiften och hur bra förslag den kom med. Jag hade hoppats AI:n skulle vara mer bestämd och ta mer kontroll istället för att bara vara hjälpsam, men samtidigt ville jag respektera vad den sa och inte tjata. Läs gärna hela konversationen som finns utskriven här bredvid.

  • Krasch i kannan

    Krasch i kannan

    Konstnär / Artist: Carl Malmström

    2024. Silver, koppar. Drivning.

    Jag fick en idé om att göra en kanna som blivit träffad av och fångat upp ett meteoritnedslag. Konceptet är solklart men jag vet inte själv hur något sådant skulle se ut. Efter mer än ett år av tankar, skissande, konversationer med AI, bildgenerering och materialutforskanden har jag kommit närmare ett svar.

  • Solsystem

    Solsystem

    Konstnär / Artist: Carl Malmström

    2024, 2023, 1996 (ca). Aluminium, koppar, mässing, järn, rostfritt stål, glas, pysselmaterial.

    En modell av vårt solsystem är den ultimata orienteringen för mänskligheten. En övermäktig och ödmjukgörande verklighetsorientering för en högmodig och arrogant art. Vi tar för givet att solsystemet avbildas med vår planet i det, på samma sätt som vi tar för givet att Jorden alltid kommer finnas där för oss. Ironiskt nog, när vi samtidigt jobbar hårt på att förstöra den.

    I den här modellen saknas Jorden. De som tror att vi kan röra oss mellan världarna som avbildas här, och kanske lägga någon av dem under oss istället, är i mina ögon världsfrånvänd (i dubbel bemärkelse, he). De som inte motsätter sig mänsklighetens långt gångna projekt med att bryta ner vårt enda hem och eliminera hela den mänskliga upplevelsen ur universum är självupptagna.

    För den som föredrar att leva i bekväm förnekelse och fortsätta ta jorden för givet finns barnets naiva representation här bredvid, tillhandahållen av Carl, 5 år.

    Ingen av modellerna är till skala. I själva verket är de små planeterna mindre eller de stora större. Men framförallt ska det vara oerhört mycket mer tomhet mellan allt.